Sıvı Haldeki Gübreler
Bitkilerin, beslenmek için bazı elementlerin varlığına ihtiyacı vardır. Bunların başında fosfor, azot ve potasyum gelir. Bu elementler bazı sebeplerden dolayı toprakta yeteri kadar bulunmamakta. Bu eksiklik gübre yolu ile giderilmeye çalışılır.
Eski zamanlardan beri hayvan ve bitki artıkları doğal gübre olarak kullanılır. Yine eski zamanlarda, toprağın asit oranını düşürmek ve bitkinin kalsiyum ihtiyacını karşılamak için kireçli maddeler kullanılmıştır. Sodyum nitrat ve kemik kullanılan ilk kimyevi maddeler olmuştur.
Gübreden maksimum verimi almak için toprağa doğru zamanda verilmesi ve verilme şekline dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca verilen gübrenin çeşidi ve miktarı da önemlidir. Özellikle azot ve fosfor bilinçsiz bir şekilde kullanıldığında, hem toprağın hem de suyun kirlenmesine yol açar.
Gübreler, farklı şekillerde sınıflandırılabilir. Bu sınıflamalardan biri de gübrenin şekline göre sınıflamadır. Gübreler bu doğrultuda katı, sıvı ve jel gübre olarak 3 başlık altında incelenir.
Sıvı Gübre Nedir?
Bitkinin ihtiyacı olan besinlerin toprağa sıvı olarak verilmesidir. Bu gübrenin kendisi de sıvıdır. Çeşitli yöntemlerle bitkilere verilir. Bu yöntemler toprakla harmanlanması veya bitki üzerine püskürtülmesidir. Sıvı gübre yapısı nedeniyle topraktaki aktivasyonu diğer gübrelere göre daha hızlıdır. Bu sebeple de en çok tercih edilen gübre çeşididir.
Evde Yapımı
Gübreler, tarım kredi kooperatifleri, ziraat odaları ve tarım üzerine satış yapan yerlerden kolaylıkla temin edilebilir. Ayrıca gerekli malzemelerle evde de hazırlanabilir. Bu durumda besin maddelerini, kullanılacak ürüne göre ayarlamak büyük önem taşır.
Avantajları
Bu gübre çeşidinin tercih edilme sebebini oluşturan birçok avantajı vardır. Bunlardan bazıları;
Uygulaması diğer gübrelere göre daha kolaydır.
Sıvı gübre, uygulanan toprak veya yaprak tarafından kolay ve daha hızlı emilir.
Uygulandığı toprak, daha önce kimyasal gübre uygulanmış topraksa, toprağın bu kimyasaldan temizlenmesine yardım eder.
Sıvı halde olması sebebi ile uygulanan toprağın ve bitkinin gövdesinin su kaybını büyük ölçüde azaltır.
Katı ya da toz halindeki gübrelerin fazla uygulanması halinde bitkiye zarar verir. Fakat bu gübre çeşidinde fazla uygulansa bile bitkiye zarar vermez. Bunu toprakta hızlı emilmesine ve suda ayrışmasının çabuk olmasıyla başarır.
Organik tarıma geçişi hızlandırır.
Mikroorganizma yoğunluğu arttırır. Bu da mikrobiyotik faaliyeti arttırır. Dolayısıyla verimlilik de artar.
Toprağın su tutma düzeyini arttırır.
Bitkilerde kök sistemini ve hücre çoğalmasında uyarıcı etki yapar ve bitkinin dengeli büyümesini sağlar.
Bitkinin yaşama isteğini arttırır. Ayrıca toprak erozyonunu önler.
Kullanım Şekli
Bazı çeşitleri suda içinde çözündürülerek kullanılır. Bazı çeşitleri de direkt olarak bitkinin yaprak veya gövdesine uygulanır. Ayrıca gübre içinde bulunan mikro veya makro elementlere göre 2 çeşide ayrılır. Bu çeşitler; tek ve kompanse sıvı gübre.
Amonyum nitrat ve kalsiyum klorür en iyi tek sıvı gübre örnekleridir. NP gübre (Azot – Fosfor) ve NPK gübre ( Azot – Fosfor – Potasyum) da kompanse sıvı gübre çeşidi örnekleridir.
Bitkiye Göre Gübre Kullanımı
Bitkilerin ihtiyacı olan besinlerin farklı olması gibi ihtiyacı olan gübre miktarı da farklıdır. Bu sebeple hangi bitkiye ne kadar gübre verileceği önemlidir.
Serada yetiştirilen domates, biber, salatalık, patlıcan ve diğer sebzeler; ilk sulamadan itibaren her sulamada, her dekar için 2-3 kg gübre uygulanmalıdır. Bu sebzeler açık alanda yetiştirilirse ilk sulamadan çiçekleninceye kadar 4 ya da 5 kere gübre verilir. Dekar için 8-10 kilogram verilmesi yeterlidir.
Sarımsak ve soğan, topraktan çıkınca gübrelenir. Sadece 1 kere yeterlidir. Dekara 5-7 kilogram yeterli olur.
Çay, filizlenmeden 15 gün önce, dekarda 6-8 kilogram gübre uygulanmalıdır.
Ürün için https://www.ufuktarim.com/yuksek-besin-icerikli-ec-sivi-gubreler tıklayabilirsiniz.