Pasaport Nasıl Alınır
Pasaport nasıl alınır? Bu soru yurt dışına çıkmak isteyenlerin merak ettiği sorulardan birisi olarak karşımıza çıkıyor olmakta.
Pasaport, günümüzde yurt dışına çıkmayı sağlayan bir belge. Bu pasaport sayesinde vatandaşlar yurt dışına çıkabiliyor, dünyayı turlayabiliyor ve işlerini halledebiliyor. Bu işe ilk defa giren bir kişinin bu konuda bilgi sahibi olması gerekir. Pasaport almak için bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.
Pasaport Almak için Şartlar
Bir kişi ilk defa pasaport alıyorsa öncelikle alması gerektiği pasaportu bilmeli. Yeşil pasaport, gri pasaport, siyah pasaport, geçici pasaport, öğrenci pasaportu ve bordo pasaport bulunuyor. Geçici pasaport geçici belge niteliğinde bir süreliğine yurt dışına çıkmak isteyenler için iken öğrenci pasaportu 25 yaşına kadar öğrenci olan kişilere verilen bir belge.
Yeşil pasaport yüksek dereceli mertebelerde bulunan kişilerin kullandığı bir belge iken gri pasaport hizmet veren kişilerin aldığı pasaport türü. Siyah pasaport başkan, bakan ve bunun gibi devletteki üst kademe kişilerin kullandığı bir belge olarak yer alıyor. Bu belgenin adı diplomatik pasaport olarak da biliniyor.
Her pasaportun farklı şartları olabilir fakat genel olarak değerlendirdiğimizde pasaport almak için nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi gerekli olan ilk belge olarak karşımıza çıkıyor. Nüfus cüzdanının yanı sıra harç ve cüzdan bedelinin yatırıldığına bir kanıt olarak banka makbuzu isteniyor. İki adet biyometrik fotoğraf ve mevcut ise bir de eski pasaport işlem için gerekli olabiliyor. Eğer kişi 18 yaşın altında ise muvafakatname belgesi isteniyor.
Pasaport Alma İşlemleri
Pasaport almak isteyen bir kişi en yakın nüfus müdürlüğüne giderek başvuru işlemini başlatıyor. Formu dolduran kişi, gerekli evrakları verdikten sonra başvurusunu yapmış oluyor. Pasaport için randevu almak isteyen bir kişi ister Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden ister ALO 199 hattını arayarak randevu alabiliyor. Kısacası hem internetten hem de telefon numarası üzerinden pasaport için randevu almak mümkün oluyor.
Başvuru yapan bir kişinin merak ettiği detaylar arasında başvurunun ne kadar sürede tamamlandığı yer alıyor. Başvuru bazen daha uzun bazen daha kısa sürebilir, bunun için ortalama olarak başvurunun ne kadar sürede tamamlandığını belirtmek istiyoruz. Yurt içinde 1 hafta içerisinde tamamlanan pasaport işlemleri yurt dışında 10 güne kadar uzayabiliyor. Başvuru işlemi tamamlandığında PTT ile birlikte kullanıcıya gönderiliyor. Başvuruyu takip etmek isteyen kullanıcılar e-devlet üzerinden başvuru sürecini inceleyebiliyor.
Bu konuda siz değerli üyelerimiz için” Pasaport nasıl alınır?” sorusuna cevap verdik. Özet geçmek gerekirse pasaport almak için bordo pasaport, gri pasaport, yeşil pasaport ve siyah pasaport bulunuyor. Kimlik belgesi, iki biyometrik fotoğraf, harç ve cüzdan bedeli gibi belgeler ile birlikte nüfus müdürlüğüne başvuru yapılıyor ve işlem tamamlanıyor.