Menopozda Ateş Basması Neden Olur?
Ateş basması, menopoza girmiş kadınların en sık yaşadığı durumdur. Bu döneme giren kadınlarda, hem fiziksel hem de ruhsal değişimler olur. Kadınlar, bu dönemdeki değişimlere ayak uydurmaya çalışırken yıpranabilir ve yaşadığı fiziksel durumlara aşırı tepki verebilir.
Menopozlu kadınların en şikâyetçi olduğu ateş basmasına ise vazomotor semptomu denir. Özellikle menopozun ilk dönemlerinde sıklıkla görülen bu durum, zaman içerisinde etkisini kaybeder.
Menopoz Döneminde En Sık Görülen Semptom Ateş Basması
Menopoz döneminde ateş basması tam olarak gerçek nedeni hala keşfedilememiş bir durumdur. Fakat bazı bulgulara göre beyinde bulunan ısının, regülasyon merkezi olarak geçen hipotalamus bölgesindeki değişiklikler sonucunda ortaya çıktığı varsayılmıştır. Hipotalamus vücuttaki ısı değişimlerini kontrol etmeye başlar ve cilde yakın kılcal damarlarda genişlemeler olur.
Kılcal damarın genişlediği bölgelerde ise, kızarıklıklar oluşur. Daha sonra, vücut ısısı yükseldiği için kişi, bunalmaya ve terlemeye başlar.Ayrıca, bir yandan bazı kadınlar çarpıntı da hissetmeye başlarlar. Bundan sonra ise vücut ısısı, tekrar kendini toparlamaya ve düşürmeye çalışırken, bir anda üşüme hissiyle birlikte titreme gerçekleşir. Her ne kadar menopoz döneminde kadınlar sık sık ateş basma ve terleme durumunu yaşasalar da, bunun tek sebebi sadece menopoz olmayabilir.
Bazen tiroid hastalıkları da bir etkendir. Çok nadir görülen bir durum olsa da menopoz dönemindeki ateş basmaları, bazen meme kanseri belirtisi de olabilir. Özellikle cerrahi menopoz geçiren kadınların ateş basmaları, doğal menopoz dönemi geçiren kadınlarınkinden daha yoğun olur.