Hamilelikte Meydana Gelen vücuttaki Değişiklikler
Dişi vücudunuz; eğer hormonlarınızla ilgili bir sağlık probleminiz yok ise 28 günde bir yumurtlama meydana getirir. Bu yumurta 48 saat yaşar. Regl dönemi başladığı günden itibaren 11 gün sonrasındaki ilk 6 gün içerisinde herhangi bir gün yumurtlama oluşur. 48 saat yaşar ve bu süre içinde cinsel ilişki mümkün olduğu takdirde herhangi bir olağan dışı durum söz konusu değil ise sperm yumurtayı döller.
Normal şartlarda 36 hafta sürecek olan gebelik dönemi başlamış olur.
Ruhsal Durum
İlk andan itibaren bedeniniz olmakta olan değişimin farkındadır ve gerekli bütün değişimleri başlatır. Hormon dengeniz bu sırada biraz sarsılabilir. Genel itibariyle duygusallık ve anlık duygu değişimleri yaşanabilir. Hamileliğin ilk aylarından itibaren duygu durumu %100 olmasa da dengeye oturur.
Fiziksel Değişiklikler
Bedeniniz hemen bu yeni duruma uyum sağlamak için bir dizi değişikliği başlatmasına karşın siz bunu yumurta döllendikten 4 ya da 5 hafta sonra algılamaya başlarsınız. Göğüsleriniz besin kaynağı olabilmek adına daha ilk aydan süt bezlerini harekete geçirmeye başlar. Bu da göğüslerinizde gerginlik hissini ve görüntüsünü arttırır.
İlk ayda başlayan mide bulantıları; 2-2,5 ay sonra etkisini yitirmeye başlar. Artık beden uyum süreci konusunda oldukça yol kat etmiştir. 16-18 haftadan sonra göbeğinizdeki büyüme iyice belirginleşir. 20. hafta dolaylarında ise bebeğinizin hareketlerini net bir şekilde hissetmeye başlayabilirsiniz.
Diğer Değişiklikler
Soluk alıp verme normale oranla sıklaşır, daha çok oksijen tüketirsiniz. Böbreklerinizde çalışmasını hızlandırır. Tansiyonunuzda bir miktar düşme olur. Bazı gebeler de şeker düzeyinde artış görülebilir.
36 hafta sonunda ise döl yolu genişler başlangıçta 6 cm iken 36 hafta sonunda 32 cm e ulaşmış olur.