Farelerin Zekâsı Şaşırtıyor
İnsanlar yüzlerce yıl farelerden kurtulmaya çalışıyor ancak onlar çok akıllılar. Tüm dünyada çok fazla farenin kazayla olmuyor. Onları ortadan kaldırmak için elimizden gelen bütün çabalara rağmen fareler cirit atmaya devam ediyorlar. Peki, fareler uzun süredir bizi aldatmayı nasıl başarabiliyor?
Fareler Üzerine Yapılan İlginç Araştırmalar
Lağım fareleri üzerindeki tarihi araştırma, farelerin, önce Güneydoğu Asya’da yerleşik olduklarını sonra Çin ve Rusya’ya göç ettiklerini gösteriyor. Sonunda gemi üzerinde gezmeye başladılar; gemiler Avrupa’ya, sonra Kuzey Amerika’da 1700’lerde faaliyete geçti. Böylece neredeyse tüm dünyaya yayıldılar. Yetkililer, Nazilerin fareleri tüm dünyaya hastalık yaymak için kullanabileceğinden korktuğunda, 2. Dünya Savaşı çevresinde ABD’li bilim adamları onları incelemeye başlamıştı.
Son birkaç on yılda keşfettikleri ise farelerin insanlara benzer şekilde tasarlanmış olmasıdır. Fareler makine üretimi yapar gibi üreyebiliyorlar. Birlikte kalan bir çift kahverengi fare her yıl 15.000 fare üretebiliyor. Kendilerine zarar vermeden, beş katlı olan (15 m) yükseklikten düşseler bile hemen toparlanabiliyorlar. Yaşadıkları yere göre bir tercih geliştiriyorlar. Yuvalarından (20 metre) daha uzakta dolaşmaktan hoşlanmasalar da, kahverengi fareler, gerekirse büyük mesafeler dolaşabiliyor ve hatta üç gün süreyle susuzluğa dayanabiliyorlar.
Fiziksel süper güçlerine ilaveten, fareler ayrıca insana özgü bazı ilginç niteliklere sahip; birbirleriyle çok işbirliği içindeler. Harvard bilim insanlarının araştırmalarına göre, beyinleri insan beynine çok benzer, birbirine bağlı, sürekli gürültülü nöronlarla dolu.
Fareler, ne kadar akıllı olursa olsun, kontrol altına alınmaları gerekiyor, zira ciddi ve hatta ölümcül hastalıkların bir kısmını bize yayabilirler. Şu anda en iyi umut doğum kontrolü: Ağustos 2016’da ABD Çevre Koruma Ajansı, kadınlarda erken menopozu tetikleyen ve erkeklerde sperm gelişimini bozan tatlı, sıvı bir yemi onayladı. Fareler yemi tükettiğinde, üreme zorlaşıyor.