Değeri Yükselen Algler Şimdi Ticari Hammadde
Yosun gibi bazı çeşitler için, tarım yaklaşık 10.000 yıldır yapılıyor, ancak alg kültürü nispeten yeni. Talebin artmasıyla üreticiler yosun yetiştirmeye başladılar. Bilim insanları, gıda ve teknoloji mühendisleri, alg, yosun ve sporları verimli bir şekilde yetiştirmenin, hasadının ve tüketici kullanımının en iyi yollarını araştırıyorlar.
Biyoyakıt için Doğal Kaynak Algler
Su yosunları hakkında söylenecek çok şey var; en önemlisi yenilenebilir enerjinin ideal bir kaynağı olması ve nihai yeşil yakıt olabilmesidir. Algler için en heyecan verici olanı, enerji alanında geniş bir kullanım yelpazesi bulmuş olmalarıdır.
Biyodizel; yosunların enerji potansiyelini hafifletmenin en basit yoludur. Herhangi bir bitkisel yağ gibi yosun yağı kimyasal olarak biyodizel yakıta dönüşebilir. Soya fasulyesi veya mısır gibi kara bitkileriyle karşılaştırıldığında, yosunlar daha az arazi ve tatlı su kullanır, daha hızlı büyür ve daha yüksek yağ konsantrasyonlarına sahiptir.
Rafine edilmiş ulaşım yakıtları; yosun için vaat edilen başka bir alandır. Bazı yosunlar, petrole kükürt ve azot bileşikleri olmaksızın benzine hatta jet yakıtına rafine edilebilen bir yağ üretir. Üreticiler petrol bazlı stoklarla aynı rafinerilerde işleme tabi tutabilirler. (2011’de yosun yağı ile güçlendirilen ilk ticari jet uçağı Houston’dan Chicago’ya uçtu.)
Etanol; yaygın olarak benzine eklenen etanol, yosunlardan ve kara bitkilerinden üretilebilir. Yağın yanı sıra, algler karbonhidratlardan ve selüloz duvarlardan oluşur. Bu malzemeler, maya ile etanol veya tahıl alkolüne fermente edilebilir.
Metan; doğalgazdaki ana madde olan metan, bakteri yosunları sindirdiğinde üretilir. Elektrikli veya akülü araçlar üretmek için temiz ve çok yönlü bir yakıt olan metan kullanılabilir.