Bebeklerde K Vitamini Neden Önemlidir?
K vitamininin en büyük özelliği, kanda pıhtılaşmayı önleyici bir etkisinin bulunmasıdır. Yetişkinlerin ortalama günlük 50 ya da 100 mikrogram K vitamini alması gerekir. Bebeklerde bu oran biraz daha fazladır. Bebeklerde K vitamininin önemi, hassas yapılarından kaynaklanır. Bu yaşlarda normal bir gelişim için kan dolaşımının düzenli ve kesintisiz olması gerekir.
K vitamini yaşam için gerekli bir vitamin grubudur. K vitamini eksikliğinde bir yeriniz kanadığında, o kanın durması zordur ve kan kaybından ölme riski vardır.
K Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
K vitamini, yağda eriyen bir vitamindir. Ayrıca vücutta depolanabilme özelliğine sahiptir. Özellikle; yeşil sebzelerde, baklagillerde ve balık gibi besinlerde bol miktarda bulunur. Ayrıca bu vitaminin bir özelliği de vücut içerisinde üretiliyor olmasıdır. Bağırsakta yaşayan yararlı bakteriler, vücut için gerekli K vitaminin bir kısmını üretirler.
Yeni doğan bebeklerin bağırsakları tam gelişmediğinden ve bakteri oluşumu yeterli miktarda olmadığından dolayı, dışarıdan bu eksikliği giderecek K vitamini takviyesi yapılması gerekir. Burada devreye ebeveynler girerler. Ebeveynlerin bebeklerine yeterli miktarda K vitamini takviyesi yapabilmesi gerekir.