Astım Belirtileri Nelerdir?
Astım Belirtileri Nelerdir?
Havayı soluduğumuzda bu havanın akciğere iletilmesini bronş adı verilen yapılar sağlar. Çeşitli uyarıcılar sonucu bu bronşlar aşırı derecede kasılır ve daralır. Hava yollarının daralmasıyla nefes almak güçleşse de nefes vermekte daha çok zorlanır. Bu şekilde nöbetler halinde ortaya çıkan, geri dönüşümlü bronş kasılmasına astım denilir.
Çevresel faktörler ve aileden gelen kalıtsal faktörler astım oluşumunda büyük rol oynar. Bu faktörler hastalığın ya da astım nöbetinin oluşmasına neden olur.
Birçok İnsanın Muzdarip Olduğu Astım Belirtileri
Astımda en önemli bulgu bronşlar daraldığında nefes almada güçlük çekmedir. Hasta hem nefes alırken hem nefes verirken zorlanır. Nefes verirken hava dışarı zorlanarak çıkar ve hırıltılı soluk alıp verme görülür. Hastada hışırtı tarzında ses oluşur. Bu durum sık sık karşılaşılan astım belirtileri arasında yer alır.
En çok görülen belirtilerden biri de öksürüktür. Özellikle gece ya da sabah karşı ortaya çıkar. Kuru ve inatçı bir öksürüktür ve uykudan uyandırır. Sebebi balgam ya da bronşun etrafındaki kasların kasılmasıdır. Hasta doktora balgamı çıkardıktan sonra rahatladığını söyler. Astım hastaları sık nefes alıp verir. Çünkü aldığı nefesin yetmediğini düşünür ve zorlanır.
Astım çok ağırlaştığında hastada morarma görülebilir. Ayrıca göğüs bölgesindeki deri özellikle kaburgaların arasındaki içe çöker ve kaburgalar belirginleşir.
Hastaların bir kısmında nefes darlığı sürekli bir hal alabilir ve hastanın yaşam kalitesini bozarak sürekli geceleri uykudan uyandırmaya, iş gücü kaybına, acil başvurulara, hastaneye yatmalara neden olabilir. Astım da mutlaka nefes darlığı olmak zorunda değildir. Öksürükle seyreden astım belirtileri de olabilir.
Bu belirtilerden herhangi biri veya birkaçı bir arada bulunabilir. Bu belirtiler sadece astıma özgü değişir, başka hastalıklarda da olabilir. Ancak aşağıda sayılan özelliklerle birlikte olduklarında astım belirtileri açısından önem taşımaktadır.
Tekrarlayıcı olup nöbetler halinde gelirler. Genellikle gece ya da sabah karşı ortaya çıkarlar. Kendiliğinden ya da ilaçlar yardımıyla düzelirler. Mevsimsel değişiklik gösterebilirler.