Baharatlı Yiyecekler Gerçekten Ülsere Neden Olur mu?
Tıp dünyası onlarca yıl, ülser hastalığının çok sayıda baharatlı veya çok asitli gıdalar başta olmak üzere, sigara, içki, kötü beslenme alışkanlıkları ve stres kaynaklı olduğuna inandı. Ülser hastaları katı ve yumuşak diyetlere maruz bırakıldı, ancak, bu sıkıcı yemekler ağrıyı hafifletse de asla iyileştirmedi.
Mide yanması bir ülser göstergesi olabilir, ancak Doğu yemeklerini yemeye başladığınız için değil. Baharatlı yiyecekler için duyduğunuz sevginin bir ülsere neden olmayacağından emin olabilirsiniz, gerçek sebep sizi şaşırtabilir.
Ülserin Gerçek Nedeni Nasıl Bulundu?
1982’de, Avustralya doktoru Dr. Robin Warren, peptik ülser ve gastrit hastası olan hastalarının yaklaşık yarısında küçük bir bakteri bulunduğunu gözlemledi. Kendisi ve meslektaşı Dr. Barry Marshall, daha sonra keşfedilen bakterileri, Helicobacter pilori olarak adlandırdılar ve doku örneklerinden kültür aldılar. O sırada, doktorlar, mide asidinden dolayı midede hiçbir bakteri yaşayamayacağına inanıyorlardı.
Warren ve Marshall, bu yeni bakterilerin ülserin kaynağı olduğuna ikna oldular, ancak meslektaşlarını ikna etmekte zorlandılar.
Doktor Marshall, Helicobacter pylori ile dolu bir beheri içerek kendi üzerinde deney yaptı. Birkaç gün içinde mide bulantısı, kusma ve karın ağrısı gibi belirtiler görüldü. Bir endoskopi, mide çeperinde iltihaplanma gösterdi ve bölge çevresinde H. pylori bakterileri vardı. Marshall ve Warren aynı zamanda antibiyotiklerin enfeksiyonu tedavi edebileceğini ve ülserlerin tekrar oluşumunu durdurabileceğini gösterdi.
Yaklaşık 10 yıl sonra ülserlere çoğunlukla H. pylori’nin neden olduğu ve antibiyotiklerle tedavi edilebileceği kabul edildi. Warren ve Marshall, çığır açan keşifleri için Nobel Tıp Ödülü aldı.