Virüsten Organik Pil Üretildi!
Doğada hiç bir şeyin boşuna yer almadığını kanıtlarcasına, hastalık kaynağı virüsler, artık pil üretiminde kullanılarak insanlığa faydalı hale geliyor! MIT (Massachusetts Institute of Technology) Prof. Angela Belcher başkanlığındaki bilim insanları, uzun süredir üzerinde çalıştıkları ‘virüs kullanarak enerji üreten pil’ projesini nihayet hayata geçirdi. Enerji kaynaklarının tükenmeye doğru gidişatında organik kaynakların kullanımı gelecek nesiller için umut vaat ediyor!
Bakteriyofaj Virüslerden Enerji!
Bakterilere saldıran ve onları yutarak yok edebilen (ana görevi patojenlerin ve ölü dokuların ortadan kaldırılması olan) makrofaj türü virüsler üzerinde yaptıkları genetik değişiklikler ile pilin ana bölümleri olan anot ve katodu oluşturmasını sağladı. Depolanmış enerji-pil üretiminde kullanılan mikroskobik canlılar virüsten ziyade (bakterilere enfekte edilen virüs) bakteriyofaj (kısaca faj) olarak değerlendiriliyor.
Çevre Dostu Faj Piller
Canlı organizmalardan oluştuğu için ‘organik pil’ olarak kullanılabileceği, doğaya hiç bir zararı olmadığı, çevre dostu olduğu vurgulanıyor! Organik faj pil, kapasite ve anlık enerji güç kullanımı olarak lityum-iyon pillerden çok daha yüksek performans sağlıyor.
İlk denemelerde bir tablet PC’yi 40 saat çalıştırmayı başarabilen faj pillerin gelecekte elektrikle çalışan şarj edilebilen arabalardan uzay araçlarına kadar pek çok alanda kullanılabilecek bir teknoloji olacağına kesin gözüyle bakılıyor.