1. Ay Gebelik
Hamileliğin ilk ayı genellikle çiftlerin hamilelikten haberdar olmadığı aydır. Gebelik şüphesiyle bir sağlık kuruluşuna başvuru yapılır ve kan numunesi alınarak test yapılır. Bu sayede hamileliğin en erken dönemde anlaşılabilmesi sağlanır. Gebelikle ilgili yoğun şüpheye neden olan genellikle regl döneminin gecikmesidir. Ancak anne adayı bu dönemde çeşitli farklılıklar da hissedebilir. Bunlar erken dönem hamilelik belirtileri olarak adlandırılır.
Hamileliğin Birinci Ayında Yaşananlar
Hamileliğin 1. ayı mide bulantısı ve kokulara karşı hassasiyet yaşanabilir. Gebeliğin birinci ayı belirtiler arasında kasık ve karın ağrıları da olabilir. Göğüslerde hassasiyet gibi belirtiler yaşayan anne adayları da bulunuyor. Sağlık kuruluşunda gebeliğin tespit edilmesinin ardından en önemli husus bebeğin kalp atışlarının olup olmadığıdır.
Ancak bebeğin kalp atışlarının en erken duyulabileceği dönem, regl gecikmesinin en az 15 gün olduğu dönemdir. Yani gebeliğin tespitinin ardından minimum 15 gün geçmesi gerekir. Bebeğin kalp atışlarının duyulmasıyla birlikte hamilelik de kesinleşmiş olur. Bu dönemde bebek çok küçüktür. Bu yüzden bebeğin kalp atışlarının duyulması canlı olduğu anlamına gelir. Bunun dışında bebekle ilgili herhangi bir değerlendirme yapılamaz.
Gebeliğin 1. Ayında Bebeğin Durumu
Bebeğin pek çok hücresi ve organı gebeliğin ilk ayında oluşmaz. Gebeliğin 1. ayı bebeğin durumu hakkında sadece canlı olup olmadığı söylenebilir. Çünkü bazı hamilelikler “kimyasal gebelik” ya da “dış gebelik” olduğu kanaati ile sonuçlanabilir. Bu nedenle bebeğin kalp atışlarının duyulmasından önce hekimler tarafından kesin bir hamilelik teşhisi konamaz.
Eğer gebelik teşhisi konmuşsa, anne adayının kendini bir süre gözlemlemesi tavsiye edilir. Aşağıda sıraladığımız durumlardan herhangi birinin gerçekleşmesi durumunda ise acilen bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi ve gebe olunduğundan mutlaka hekime söz edilmesi önerilir.
- İdrara çıkamama
- İdrar esnasında yanma
- Küçük de olsa bir parça düşürme
- Kanama
- Yüksek ateş
- Şiddetli kasık ağrısı
- Şiddetli baş ağrısı
- Karın bölgesinde kramp
- Karın bölgesinde çekilme hissi
Elbette hamilelikle birlikte ilaç kullanımının sınırlandırılması, alkol ve sigara kullanımının da sonlandırılması gerekir. Sağlıklı bir gebelik için anne adayının sağlığına ve günlük yaşamına maksimum derecede hassasiyet göstermesi de önemlidir.