6. Sigma Eğitimini Kimler Alabilir?
Altı Sigma İlk olarak 1970’ li yıllarda bir Japon şirketi olan Matsushita ‘ya, Motorola ve Quasar adlı televizyon şirketlerinin, hata payının üst seviyesinde olmasından kaynaklanan verimsizlik ve kar düşüklüğü nedeniyle satılması olayı ile başlamıştır. Bu şirketin hata payını %3 oranında düşürmesi ile çalışmalar başlamış ve çok etkili değişimler gerçekleşmiştir. Yapılan çalışmalar ile şirketteki süreçlerde sapmalar olduğu ve müşteri ihtiyaçlarının bu nedenle karşılanamadığı görülmüştür. Sapmaların azaltılmasına yönelik olarak 4 aşamalı sorun odaklı ölçme, analiz etme, geliştirme ve kontrol etme yaklaşımı geliştirilmiş, bu da 6 Sigma’nın temellerini oluşturmuştur.
Altı Sigma Nedir?
Altı Sigma kavramı operasyonel mükemmelliğin süreçlerinin tamamlanması için firmalarda süreçlerin belirlenmesi, ölçülmesi, analizinin yapılması, iyileştirmesi ve kontrol edilmesi için kolay ve etkili olan istatistiksel bir yöntemdir. 6 Sigma yaklaşımına göre, bir milyon ürün üretiminde toplamda 3.4 adet hatalı ürün varsa 6 Sigma başarılı bir şekilde uygulanmış demektir. Kalite ve yalın üretim ile ilişkili bu kavram üretimde oldukça önemli bir yer edinmektedir.
6 Sigma Eğitiminin Amacı Nedir?
6 Sigma felsefesinin, 6 Sigma’ nın etkin olarak karar mekanizmasının içerisine yer almasının, kazançlarının ve uygulama yönteminin anlaşılmasını sağlamak bu eğitimin amaçları arasındadır. Ayrıca bu eğitim ile kalite standartlarını yükseltmek isteyen firmalar ve yalın üretim metodolojisine ayak uydurmaya çalışan işletmeler çalışanlarına etkili ve yararlı bir eğitim vermiş olacaklardır.
Altı Sigma Eğitimini Kimler Alabilir?
Bu sorunun cevabı çok genel olsa da aslında üretimde, kalite departmanında ve operasyonel mükemmellik departmanlarında çalışan tüm kişiler bu eğitimden faydalanabilirler. Ancak özellikle bazı meslek gruplarını ilgilendiren 6 Sigma eğitimi, bu kişiler için mesleki olarak çok daha fazla etkili olacaktır. Bu meslek grupları şu şekilde sıralanabilir.
– Endüstri mühendisleri
– Kalite mühendisleri ve operatörleri
– Metot ve planlama mühendisleri
– Makine mühendisleri
– Kalite kontrol sorumluları
– Denetim uzmanları
– Kalite yöneticileri
– Operasyonel mükemmellik uzmanları
-Yalın üretim mühendisleri
– Yalın sistemler yöneticileri
– Kontrol mühendisleri
– Operasyon sorumluları
– 6 Sigma danışmanları
– Endüstriyel otomasyon çalışanları
– Makine denetim ve bakım sorumluları
– Kalite ve iyileştirme sorumluları
– Üretim saha sorumluları
– İstatistik uzmanları
– Yöneylem araştırmacılar
– Kaynak mühendisleri
– İşletme mühendisleri
– Üretim saha temsilcileri
– Yöneticiler
6 Sigma Çalışmalarının Önemi
Altı Sigma çalışmaları üretimde hata oranlarını azaltılır ve ürün maliyeti de bu sayede daha az olur. Üretim maliyetlerinde yapılan kalite çalışmaları ile düşüş sağlanır. Kalite artmış ve maliyet azalmış olur. Üretimde kalitenin artması müşteri ve pazar beklentilerinin daha iyi karşılanmasını, dolayısıyla pazardaki etkinlik durumu artırılmış olur. Dağıtım, üretim ve kalite performansı artırılır. Tüm süreçlerde uygulanabilen 6 Sigma çalışmaları ile kayıplar en aza indirilir.